Followers

Saturday, 29 October 2011

Hantaran Oh Hantaran


Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Terkini dan Status Pelajaran di Seluruh Semenanjung :-

UPSR, PMR/SRP : RM1,000-RM3,000
SPM : RM3,000-RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000-RM12,000
DEGREE : RM12,000-RM15,000
...
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000-RM20,000
PHD : RM20,000-RM30,000


***TETAPI YG DEGREE KE ATAS KALAU XPANDAI "MASAK" AUTOMATIC AKAN DI TOLAK 50% DRPD NILAI BIDAAN.

Siapa setuju dengan bidaan di atas? Angkat kening!! Kerana anda akan dapat banyak duit hantaran jika anda merupakan pelajar lepasan diploma keatas.


Tapi rasanya aku nak tambah sikit la dengan syarat-syarat kat atas tu. Lagipun syarat-syarat tu aku cuma copy dari post kawan kat facebook.






Syarat dari aku pula ialah tambah 0 pada setiap angka hantaran jika anda wanita yang taat beragama tetapi tolakkan 0 di setiap angka juga sekirannya anda keras kepala untuk mengenal taat pada agama.


Ilmu itu umpama pokok yang sentiasa berbuah, yang mampu berbakti kepada sesiapa sahaja tanpa mengira balasan tetapi agama itu umpama akar kepada pepohon.


Bagaimana pohon berbuah jika akarnya rosak?Tak salah jika anda tersilap langkah tapi memang salah jika anda tak mahu berubah.

Masih tak setuju dengan pendapat aku? Hem...apabila seorang wanita dikahwini seorang lelaki maka akan terjadilah 2 jenis situasi:
  1. Beban seorang suami bertambah berat dengan dosa-dosa isteri yang ingkar pada agama.
  2. Beban suami bertambah ringan dengan kesolehan isterinya. Ala macam lagu Isteri Cerdik Yang Soleha tu.
boleh jadi ciri-ciri lelaki idaman ni...!!


Jadi logik la apabila seorang wanita itu semakin cerdik maka semakin mahal la harga pada dirinya tetapi ia harus berlandaskan iman dan ketaqwaan. *lagipun tak kan kita nak mulakan sesuatu perhubungan dengan menyusahkan orang tu kecualilah jika dia mampu.

Akhir kata, terimalah ilmu atau nasihat itu walaupun ia diucapkan oleh seorang pelacur kerana belum tentu orang yang beragama akan menyampaikan ilmu atau nasihat yang sama kepada anda. Think positively and have a nice reading. =D

p/s : jangan letak mahal-mahal jika kita cuma bebankan orang yang kita sayang kerana sebaik-baik wanita ialah wanita yang paling mudah urusan maharnya. ;-)

Kawin Gantung VS Khitbah

Dah lama tak update blog jadi iqa pun da lupa apa yang tajuk yang iqa da janji dulu tapi memang ada kena mengena dengan hal ni la. Betul kan?

Jadi apa yang anda semua tahu tentang berkhitbah? Sebenarnya Khitbah ni ialah istilah tunang dalam Islam. Persoalannya Khitbah sama je ke dengan tunang cara adat melayu?

Jawapannya tak sama sebab berkhitbah juga dikenali sebagai kawin gantung. Jadi orang yang berkhitbah telah halal keatas satu sama lain tetapi tunang adat melayu tak halal.

Tapi tak ramai orang melayu yang amalkan khitbah kerana khitbah ni ada banyak kelebihan dan kekurangannya.

Macam yang kita tahu bila jalankan khitbah kadang-kadang ada jiran yang mengata. Tak hairanlah kerana khitbah ni kan buat kecil-kecilan sementara tunggu besar-besaran.

Mungkin jiran-jiran yang mengata tu terasa hati kerana tak dijemput kot. Ap-apa pun bila berkhitbah pasti ada yang kelihatan macam tak kena je. Cewah!! da macam ada pengalaman pulak kan? huhu..

Tapi pokok pangkalnya kita kena buka mata kita luas-luas. Sebenarnya jika kita amalkan khitbah ni untuk gantikan amalan tunang Melayu dan couple untuk try and error kita tu tentu gejala-gejala yang kita tak suka tu berlaku kan?

Yang paling penting, tak ada jasad tak bernyawa dijumpai di tempat yang tak sepatutnya.

Buka minda,buka hati wahai sahabat-sahabat dan ibu bapa. Hentikan bersikap konon-konon nak cari yang terbaik, konon-konon nak jaga air muka dan...... konon-konon segala-galanya ok? *alamak tiba-tiba tak ada idea.. Tak nak cakap banyak jadi have a nice reading..

p/s : maaf jika terlanjur bahasa.. =)

Thursday, 6 October 2011

Hai Yang Bertudung Labuh

Bertudung labuh; Hinalah!, Herdiklah, Cacilah!
Bertudung labuh; Hinalah!, Herdiklah, Cacilah!

Hinalah mereka!,
Hinalah mereka yang bertudung labuh!,
Hinalah mereka yang menutup aurat dengan sempurna,
Hinalah mereka Hamba Allah yang patuh!.

Hinalah mereka!,
Bertudung labuh hipokrit!,
Bertudung labuh hodoh!,
Bertudung labuh ketinggalan zaman!.

Herdiklah mereka!,
Hanya kerana mereka tunduk patuh kepada suruhan Allah!,
Sanggup mengenepikan nafsu yang membuak untuk memuaskan keinginan diri!,
Untuk tidak mendedahkan mahkota berharga buat tatapan nafsu si teruna.

Cacilah mereka,
Kerap kali tuduhan fitnah terus dicurahkan!,
Hanya kerana si dia bermaksiat, habis semuanya dikatakan sama!.
Stereotapsi sana sini!,
Teruskanlah!, mereka hanya ikhlas kerana Allah!.

Mereka sanggup!, sanggup berpanasan!,
Dikala teriknya matahari!,
Sanggup berpeluh hanya kerana kehadiran si dia bukan mahram!.
Memikirkan Allah dan Rasul lebih dari segalanya!.

Perlilah mereka!,
Dikatakan berlebih-lebihan menunjuk ke’aliman!,
Sedangkan mereka berusaha yang terbaik,
Tetapi dusta menjadi tafsiran!.

Satu demi satu tuduhan, hinaan, cacian saat mereka melangkah,
Mengumpat, memfitnah, mencela,
Dimanakah pergi erti kemanusiaan?
Atau lantangnya suara memekikan Amar Ma’ruf Nahi Mungkar?!,
Saat si dia melutut pada Allah, dikatakan lagak bagus!.

Dunia, dunia kini penuh dengan penipuan, kesombongan manusia!.
Kata-kata manis terus diekpresikan seindah bunyi siulan burung,
Tetapi realitinya busuk dan kotor,
Prioritinya dunia bukannya si Dia.

Hai mereka yang bertudung labuh,
Jagalah akhlak mu! jangan kerana engkau seorang habis punah mereka yang lain,
Janganlah engkau menganggap diri itu sempurna, luruskan niat mu!,
kerana Allah sayang pada mereka yang ikhlas dan taat pada SuruhanNya.

Hai mereka yang bertudung labuh!
Islam itu datangnya asing!,
Kembalinya pun asing!,
Beruntunglah kau saat kau diasingkan!,
kerana kelak kau akan diasingkan bersama Rasulullah didalam syurga!

Hai yang bertudung labuh,
Janganlah bersedih!. Janganlah berduka!.
Tabahkan hati, kuatkan Iman tingkatkan taqwa!,
Biarkan berapa banyak sekalipun longgokan manusia merendahkan anda,
Kerana ingat, disisi Allah, andalah yang tinggi dan mulia!.
Janji Allah itu pasti, dan dia Maha Menepati Janji.


p/s = copy from sini

Tuesday, 20 September 2011

Niat Kau Jahat..!!

Assalamualaikum, setelah lama tak update hari ni iqa nak cakap pasal niat. Hutang-hutang lama tu nanti iqa update kemudian ok?

Iqa ada kawan mulanya freehair, sekarang da pakai tudung. Bila ditanya kenapa pakai tudung, dia jawab dia baru je start, dia pakai lepas dapat sokongan dan tarbiah agama dari pakwe dia. So apa la pendapat korang-korang yang tengah baca ni?

Tarbiah + Pakwe = Not A Good Combination... Right?



Tak lama kemudian dia datang mengadu kat iqa yang senior-senior dia dok pulau-pulau kan dia. Sindiran dan jelingan jadi makanan seharian. Termasuklah teguran secara sinis guna microphone dalam dewan. So, now dia menangis-nangis beritahu yang dia give up pakai tudung. Even before this, dia boleh dapat ramai kawan tanpa tudung.

Pada sesiapa yang mengalami hal sebegini bersabarlah, insyaAllah Allah bersamamu.

JANGANLAH KAMU BERASA LEMAH, DAN JANGANLAH PULA BERSEDIH HATI, SEBAB KAMU PALING TINGGI DARJATNYA, JIKA KAMU ORANG BERIMAN. (surah ali imran,ayat 139)

Sedangkan Allah memujuk mu dengan kata-kata yang indah masakan kamu berputus asa semata-mata dengan kata-kata nista insan selemah mereka? Maka bersabarlah jika kamu orang yang beriman(percaya akan keEsaan Allah) maka kamu lah orang yang paling tinggi darjatnya.

Ingatlah niat pertama tak selalunya sempurna, mungkin niat kita saja nak cuba-cuba, mungkin juga ikut kata ayah ibu, atau mungkin juga kerana ikut peraturan sekolah, atau rasa diri dah besar. Berapa ramai sangatlah yang mula bertudung kerana benar-benar ikhlas kerana Ilahi. Berapa ramai yang tak pernah riak dengan amalannya. Hakikatnya manusia itu mudah lupa, lupa pada fitrahnya yang lemah dan sentiasa memerlukan sokongan.



Kenapa tidak kita menyokong mereka yang mencuba berhijrah ke jalan Allah ini meskipun kita tahu niat awal mereka tidaklah semulia mana? Niat awal mungkin terpesong sedikit tapi percayalah jika kita memberi sokongan dan bantu mereka memantapkan iman mereka nescaya lama kelamaan cinta mereka pada agama, kehausan kasih dari Ilahi, keteguhan hati pada agama itu akan lebih kukuh berbanding cinta mereka pada pakwe-pakwe mareka.

Sayang melihat rakan-rakan hilang arah dalam hidup tapi ada antara mereka tidak salah seratus peratus, mungkin kita yang lupa pada mereka, lupa mengajak mereka ke surau, lupa mengajak mereka membaca al-Quran dan lupa mengajak mereka menyintai Allah serta apa yang dicintaiNya. Moga apa yang iqa tulis bermanfaat buat diri iqa serta yang membacanya. InsyaAllah....

Sunday, 7 August 2011

Doraemon vs Maghrib

Aku tak nak cakap banyak jadi aku buat ringkas sahaja ok?

Kartun Shin Chan dan Doraemon yang ditayangkan pada waktu maghrib lebih menarik berbanding solat itu sendiri, kenapa? Korang fikirkan jawapan sambil tengok gambar Masjid Damansara kat bawah ni ok?



Jawapan yang bakal diterima :

1) Kartun tu best, kalau tak tengok rugilah.. Da la sekali seminggu.
2) Pihak ntv7 patut siarkan pada masa lain kartun-kartun macam tu.
3) Solat pukul 8 karang pun sempat lagi.
4) Alah rilex la ni bukan benda besar pun.
5) Apa yang korang fikirkan lepas baca soalan diatas.


naruto diminati oleh lelaki

Macam yang korang tahu, kartun jepun banyak unsur melampau-lampau maksud aku melampau dari segi kuasa. Contohnya, Power Rangers dan Ultraman lah penyelamat bumi (Budak-budak pun mula la nak jadi ultraman segala berbanding nabi Muhammad SAW sendiri), Doraemon yang ada kuasa ajaib (Tak kira tua muda mula cakap kalau la ada doraemon boleh la aku pergi masa lampau aku untuk ubah ini dan itu, berbanding redha dengan Qada' dan Qadar Allah.).



Kita kena berhenti menyalahkan orang lain. Cari salah kita kerana punca kelalaian itu adalah hati kita. Kartun, majalah, drama korea(yang buat korang lupa jam da pukul berapa), movie dan lain-lain tu hanyalah saham-sahamnya sahaja.

Kenapa kita jawapan tiada unsur menyalahkan pihak lain? Sebagai contoh kenapa kita tak jawab kita belum hasilkan kartun yang lebih baik daripada Jepun. Jasalahngan ikut dorang buat kartun ada kuasa pelik-pelik. Cuba tengok kartun upin ipin. Menarik pun menarik, Islamik pun Islamik.



Budak-budak pun da mula ikut-ikut perangai upin ipin. Ini baru contoh yang betul, ini adalah langkah pertama yang hebat, jangan sampai langkah seterusnya jadi sumbang pula dengan doramelayu la, Ultramelayu la apa la.

Berhenti tiru jejak yang, tirulah yang baik sahaja tapi kalau tak ada yang baik, jadilah inovatif dengan mengubah suai malah lebih cantik kalau mampu mencipta yang baru sebagai orang yang kreatif. =)

Tips Lambat Lapar(Puasa)

Ehem..Assalamualaikum.
Lama tak jumpa ek? (huhu tiba-tiba feeling macam ramai sangat yang baca blog aku) Maaf la aku kepenatan tulun ayah aku niaga. Ujian banyak gila atau tak, kiri kanan makanan tapi saat heaven bagi aku time pukul 5-7 petang sebab time tu ramai orang jadi nak toleh kiri kanan pun tak sempat apalagi nak pikir buka apa sat lagi. Memang time tu sangat pantas la, tau-tau je da pukul 7 (oh yeah!!).

Bebalik pada main subject, hari ni aku nak share pengalaman aku puasa kat korang. Dah 8 kali kita bersahur kan, jadi aku nak tanya berapa ramai antara korang yang menjaga kualiti sahur? Maksud aku daripada segi jenis dan nutrisi makanan.


ayie ni bia atek macakkan cahur au?

Aku berani jamin ramai yang pilih makan nasi sebanyak yang boleh untuk tahan lapar daripada fikirkan cara yang lebih baik (yang seiring dengan sunnah berhenti sebelum kenyang). Tapi ramai juga yang tak berapa minat sahur dan ambil jalan mudah dengan makan je apa yang ada. Kan?

So, kali ni aku nak kongsi jenis-jenis makanan yang aku ambil semasa sahur. InsyaAllah, korang berhenti sebelum kenyang pun boleh tahan lapar juga.


pak cik, saya nak satu tandan ye..

TIPS 1
Masukkan kurma dalam senarai, sebab kandungan khasiat terdiri daripada protein, glukos(bukan gula jadi ia menjadikan tugas tubuh menjadi lebih mudah dan buat kita lebih bertenaga), sedikit lemak dan mineral. Korang tau tak khasiat kurma setanding dengan kismis? Kismis mampu membekal kan vitamin B3 pada kita.


protein juga bagus untuk diet supaya korang boleh kurangkan pengambilan nasi tetapi kekal kenyang.

TIPS 2
Tambah protein dalam sajian. Protein sifatnya lambat cerna, contohnya daging anbil masa berjam-jam(tak ingat la berapa jam..8 rasanya,maaf). Jadi daging tu akan berada dalam peut kita selama 8jam. Aku tak payah bagi tahu la kenapa kita lambat lapar kalau makan protein kan? Contoh lain bagi protein ialah susu, telur, dada ayam, dan ikan.


super tomato. cumilnyer..

TIPS 3
Jangan lupa ambil serat. fungsi serat ialah melambatkan proses penyerapan zat ke tubuh kita. Jadi selagi ada zat yang belum diserap, selagi itulah makanan ada dalam perut kita. Contoh serat ialah sayur dan buah(suka makan buah,yeah boleh makan hari-hari =D )



InsyaAllah kalau manfaat kan ketiga-tiga tips ni korang akan bertahan lebih lama, tapi jangan lupa ambil karbohidrat dari nasi juga ok?

Wednesday, 3 August 2011

Apa? Kawin Muda?

Topik di atas adalah hasil idea daripada perbincangan beberapa sahabat di SBC. Kenapa aku nak bincang topik ni? Sebab pada pendapat aku, aku respect for those yang berani nikah pada usia yang muda. WHY? Sebab aku suka la. huhu.


Sebab-sebab nikah awal ni ada banyak faktor dan faktor paling aku benci popular sekarang ialah terlanjur. Orang-orang macam ni memang amat-amat buat aku marah!! Kalau ini la penyelesaian yang kau pilih untuk isu korang yang gamak bercouple-couple sambil buat kerja tak senonoh, kenapa la kau tak kawin dengan couple kau tu awal-awal. Hukum wajib nikah for those yang tak mampu kawal nafsu tahu tak? Atau benda macam ni da jadi kebiasaan sebab cerita hollywood sekarang tunjuk kan senario mereka pada kau? So, kau yang berakal malah Islam pun bantai la?

Apa? Sekarang kau nak cakap kat aku yang kau belum mampu nak tanggung makwe kau sebagai isteri ke? Alasan paling bodoh yang aku dengar adalah tak mampu, Tapi batin yang terlebih mampu kau layan pulak? Alasan lain yang aku tak suka dengar ialah mak ayah tak bagi. Makin maju Islam kini makin lambat majlis pernikahan seorang wanita sekarang. Mana datangnya pengaruh tu? Bukan yahudi yang tunjuk ke? Yang cerita holywood tunjuk perempuan kat sana kawin umur 30 tahun sebab mereka rasa itulah umur ideal (kemuncak populariti). So perlahan-lahan kau nak ikut la?
Bagus sangat la tu , sunnah Rasulullah yang nikah dengan Aisyah r.ha yang nikah pada umur 7tahun (banyak khilaf disini) tu tak perlu di ikut? Jangan banyak mencipta alasan. Semakin banyak kita berfikir tentang hal ni, lagi banyak syaitan membisikkan alasan untuk diguna pakai.


Apabila bernikah Allah da janji akan buka pintu rezeki pada kita. Kau tak nak percaya janji Allah ke wahai para bakal suami? Yang isteri pula selaku tongkat rumah tangga kau perlu bantu beban suami. At least buat dia rasa berbaloi tanggungjawab yang dipikul dengan mutiara yang menunggu di rumah.

Wahai ibu dan ayah, tak perlu risau dengan mereka, berikanlah sokongan yang sewajarnya. Izinkan mereka memulakan langkah bagai seorang bayi yang mula dengan baring, meniarap, merangkak, manatih kemudian berjalan. Kalau takut sangat pun tunangkan mereka cara Islam(akan dikupas kemudian). Tunang cara Islam dikenali sebagai nikah khitbah atau melayu gemar menggelarnya sebagai nikah gantung.(Ingat ilmu masih boleh dituntut selepas nikah malah perjalanan menuntut ilmu akan jadi makin senang sebab ada rasa tanggungjawab malah dah habis dah isu kau buat dosa couple time study).



Jangan bangga-banggakan sangat adat melayu, kerana kita tahu ia tidak wajib malah ada yang berdosa kerana ia bagai meniru agama lain. Ikut Islam yang sebenar, tunangkan mereka cara Islam kerana ia lebih selamat. Kalau betul-betul terlanjur pun tak malu. Sebab mereka memang da nikah cuma belum buat kenduri besar-besaran sahaja.

Pada yang pandang rendah pada orang yang kahwin awal, ketahuilah apabila mereka berjaya berjalan di atas kaki sendiri sewajarnya anda yang malu kerana mereka mampu menggalas tanggungjawab yang besar dengan sempurna berbanding anda yang masih di posisi yang sama. Malah mereka juga sudah selesai menjalankan ibadat yang mampu buat para syaitan menangis dan kini mereka sedang memperbanyakkan lagi umat manusia di bumi ini.



Banyak lagi nak cakap tapi panjang da ni. Nanti aku sambung dalam entry NIKAH KITBAH VS TUNANG. Akhir kata, kawan-kawan kita perlu hentikan semua prasangka kita pada mereka, bantulah mereka, beri sokongan kerana itu lebih baik. Mari sama-sama kita doakan agar mereka berjaya menjalankan tanggungjawab mereka dengan sempurna, semoga anak-anak yang lahir akan menjadi salah satu khilafah yang memperjuangkan khalimah Allah satu hari nanti. Amin...

p/s tiada ada kena mengena dengan yang hidup atau telah meninggal dunia..

Tuesday, 2 August 2011

Siapa Aku?

Aku seorang?

  1. Perempuan yang bakal bergelar wanita,huhu
  2. Seorang pelajar
  3. Aku tak reti bercakap tentang sesuatu yang belum pernah aku alami. Perkataanku adalah pengalamanku.
  4. Aku mungkin pernah alami apa yang korang tak pernah alami.(mungkin juga tidak)
  5. Aku tak tahu macam mana nak bergurau dengan orang yang aku tak rapat.
  6. Aku susah nak cakap dengan lelaki apatah lagi bergurau and tend to kurang ajar dengan dorang. (agak teruk but i'll try to improve tapi aku bukan anti laki tau. Kalau aku rapat aku ok je.)
  7. Bila aku da bercakap aku susah nak stop.
  8. mula-mula benci..haha
  9. Aku suka tengok korea lagi-lagi kisah yang da kawin contohnya princess hour dan sassy girl. Konsep bercinta selepas kawin tu sangat sweet..haha comel la!! =p
  10. 
    sekarang da syg da huhu
  11. Aku paling tak suka perempuan yang kuat ngendeng-ngendeng kat laki. (merengek tanpa sebab padahal laki tu tak nak dengar pun)
  12. Aku tak suka laki yang tiba-tiba je duduk sebelah aku.(hello,pergi amik kerusi sana. Nak kongsi dengan aku pulak!!)
  13. Aku sangat manja.
  14. huhu lurus betul.!!
  15. Ayah aku cakap aku lurus bendul.
  16. Aku juga tak tahu ambil hati orang tapi aku sangat pemaaf(kadang-kadang makan diri).
  17. Aku puas tengok rumah aku kemas.
  18. Aku juga sangat ciwek. (dulu kwn-kwn laki aku suka ejek pasal ni last-last aku marah sambil air mata aku meleleh-leleh,pastu cakap air mata tu yang tiba-tiba kuar dari mata aku, aku tak nak pon..)
  19. adamak ape da jd ni?
  20. Aku pantang orang gaduh depan makanan dan kejut aku bangun tidur dengan cara kasar.
  21. Aku juga tak suka mencarut.
  22. Oh lupa, aku sangat mudah terpengaruh.
  23. Akhir sekali aku sangat menghargai apa yang aku ada. Contohnya kawan.(Sebab aku tak pandai nak buat kawan, kalau tak kenal aku diam je, aku tak kan tegur sape-sape)
  24. The very last, nama aku masih rahsia..huhu =p

Sunday, 31 July 2011

Persediaan Bertemu Ibu Mertua..

Yeah itu dia tajuk yang sangat pelik. Mana tak nya seorang gadis berumur 19 tahun menulis tips nak jumpa ibu mertua. Well, its ok korang kena accept juga la sebab aku da post da pun entry ni. =P


TIPS 1 = Persediaan Mental

Ingat ini amat penting sebab time tu korang akan rasa jantung bagai nak terkeluar sebab berdebar amat sangat. Korang kena ingat first impression amat penting, korang kena yakin supaya korang mampu mengurangkan kesilapan depan bakal mertua korang contohnya tumpahkan air masa menuangnya kedalam gelas. Ini penting sebab bila kamu gugup, kesilapan yang tak pernah kamu lakukan tiba-tiba je mudah terjadi. Ingat jangan takut, chill je anggap bagai nak pergi jumpa mak cik sebelah rumah CUKUP..!! Paham tak?(gaya cikgu garang kat kelas tuition da keluar hahaha)

TIPS 2 = Persediaan Fizikal

Sebenarnya persediaan fizikal ni tak bermaksud korang kena pegi salon atau pusat-pusat spa untuk naik kan seri (tapi kalau mampu itu kira bonus je la). Actually apa yang korang kena sediakan ialah pakaian dan sedikit oleh-oleh. Pakaian korang biar la sopan supaya sejuk mata memandang, tak perlu la nak glamour-glamour bagai, cukup sekadar ia KEMAS dan SESUAI sahaja. Jangan pergi sana sememeh je sebab bangun lambat(maklumlah gugup punya pasal sampai tak leh tido). Oleh-oleh pulak jangan kedekut sangat la kan.





Keluarga aku pernah dapat anggur hitam(satu plastik sebab keluarga aku ramai) as oleh-oleh daripada tetamu and I think it was brilliant sebab ia tak menunjukkan dorang tak kedekut dan anggur tu sedap. 10 kredit tuk dorang..!! So korang boleh curi idea ni atau bagi la epal, limau, atau pear sebab idea bagi buah tembikai yang merah tu da lapok ar. Lagi 1, malam sebelum pergi ke rumah bakal mertua tu korang kena tido awal. WAJIB(lagi-lagi yang pergi untuk bermalam, penat nanti tahu? Energy sangat penting).

TIPS 3 = Persediaan Manners

Manners ni akan menunjukkan tahap didikan korang. Masuk rumah orang jangan lupa bagi salam. Oleh sebab takut biasanya korang akan bagi salam tapi dengan nada yang terlalu rendah(huhu konon nak tunjuk sopan la tuww). Andai kata bakal mak mertua korang tak dengar sound problem tak ke korang gak yang susah jadi bagi salam dengan nada sederhana tetapi jelas lepas tu salam bakal mertua korang dulu baru salam orang lain. Lepas tu, kalau korang tengok ada antara keluarga bakal suami korang gah wat keje terus join dorang, jangan tunjuk berat tulang sangat la kan,huhu.





Pandai-pandai la pasang ayat time tu contohnya "susah-susah je masak ke,apa khabar ke, apa-apa la yang sesuai dengan masa dan tempat tu". Tapi kalau tak ada ape nak buat..dan untuk jaga keayuan korang yang tak berapa ayu tu duduk la bersimpuh huhu(klu kebas kena tahan la). Oh lupa pulak langkah masuk kaki kanan, jangan gelojoh sampai lupa pasal ni risau korang dapat bakal mertua yang cerewet. Last, korang kena bangun pagi lebih awal dari bakal mertua korang ini menunjukkan korang bukan jenis yang bangun selepas matahari tegak kat atas kepala tu. Korang perlu mandi, masak air, solat subuh lalu kejut yang lain. Barulah nampak macam menantu idaman gitu.. =p



TIPS 4 = Persediaan Kemahiran

Kalau disuruh membantu di dapur jangan panik, buat macam yang korang selalu buat kat dapur. Ada beberapa contoh yang korang mungkin lakukan walaupun da biasa masak. Pertama, jangan lupa ada beberapa jenis sayur yang perlu dicerai-cerai sebelum dibasuh dan dipotong saperti sayur sawi, jangan lupa juga semua sayur perlu dicuci sebelum dipotong. Lagi 1 kalau korang tak tahu sesuatu contohnya nak potong sayur kacang panjang halus-halus atau menyerong, korang buat muka comel, senyum dengan ceria kemudian tanya dengan yakin "Mak Cik, sayur ni mak cik nak saya potong macam mana ye? halus atau menyerong". Tapi korang jangan tanya soalan bodoh pelik-pelik sebab jawapan soalan kacang panjang tu kan boleh tengok jenis masakan, kalau tumis potong menyerong kalau nak letak kat telur, mee atau nasi goreng pula korang potong la halus-halus yang bulat-bulat tu. Benda ni akan menunjukkan korang bijak memasak. Tapi kalau da tak tau sangat jangan malu nak tanya ok. =D



TIPS 5 = Persediaan Beg

Beg amat penting untuk tidak menyusahkan pihak keluarga lelaki dan membuktikan kamu ni rapi dan terurus. Pastikan beg korang ada telekung, tuala,berus gigi, ubat gigi, pad, segala anak-anak, perapi diri(at least bedak,sabun buku dan sikat),beg plastik dan pakaian secukupnya. Walaupun korang tak bermalam kadang-kadang boleh terjadi kejadian yang tak diingini contohnya baju basah sebab kena hujan, terjatuh kat tempat kotor atau korang baik sangat sampai bakal mertua tahan korang sampai isyak da berkenan le tuww, tak kan korang tak mandi petang/malam? Orang lain da mandi korang je dengan baju yang sama, malu tahu time tu? Lagipun untuk situasi ni bakal mertua korang biasanya akan tanya nak mandi atau tak dan dorang akan offer baju untuk korang pakai. Jadi dengan beg yang berisi ni korang akan selamat daripada memalukan diri sendiri atau dengan kata lain menyusahkan orang. Jangan lupa pastikan beg korang tak nampak besar paham?


GOOD LUCK!!

Rasanya tu aje kot kalau aku teringat apa-apa lagi nanti aku edit ye. Semoga entry ni berguna untuk korang pada masa ni atau akan datang. Assalamualaikum.

Saturday, 30 July 2011

Mari Ber revolusi!!

Sekulariti.

Benda macam ni dah terlampau mengaburi mata manusia sekarang ni. Serius aku tak tipu. Nampak muka aku menipu ke? Haa. Tak kira kau cakap dekat celah pelusuk dunia,di mana pun. Memang. Perkara macam ni tetap berlaku. Dengan kuatnya mempengaruhi minda manusia,tak kira kat mana pun.

Kenapa aku ambil berat pasal benda ni,sejak ustaz aku cakap dulu. Sekarang,memang ada satu jenis pemahaman di dunia ni. Dan semua pemahaman tu,leads to sekulariti. Which is,bila tengok tengok balik,orang Barat guna cover dengan ideologi dorang.

Pemahaman zaman moden kononnya. Kononnya.





Pemahaman zaman moden,kalau nak diikutkan,adalah sangat lain. Bukannya buat jahat tu bermaksud moden. Tidak. Bukannya hilang dara bermaksud moden. Tidak. Sungguh tidak. Bukannya menegakkan hak orang Gay tu moden kononnya,tidak.

Sangat tak logik kalau difikirkan balik kononnya menegakkan kebebasan bersuara. Menegakkan Freewill masing masing. Adakah apabila hak menutup aurat,hak nak mengamalkan syiar Islam tu,semua itu diabaikan dan ditentang habis habisan oleh Barat,itu semua kebebasan bersuara?

Mengapakah orang Gay dan Lesbian diangkat angkat,dibangga banggakan kerana kata dorang tu ada hak untuk melayan nafsu sendiri,dikatakan Freewill? Mengapakah bila orang bertudung nak cari kerja tu ditindas,tapi pihak yang menindas tu,sibuk sangat nak menegakkan Freewill?

Kebebasan suara,dan freewill memang perlu,tapi ada limit dia. Kalau diorang diorang lah. Tapi kita ni. Muslim. Ada pendirian masing masing.bersambung di sini...



Inilah gandingan sekumpulan warga yang concern dengan keadaan semasa.

Dorang ni bukan ahli politik yang mengejar pangkat, bukan juga sasterawan yang mengejar nama malah bukan juga hartawan yang mengejar wang ringgit.

Berbekalkan keikhlasan dan kecekalan mereka bangkit untuk meyedarkan generasi kita daripada terus dibuai mimpi. Satu tindakan berani yang patut dipuji, kerana untuk melakukan hal sebegini memerlukan kekutan mental dan fizikal. Kerana melawan arus bisa membuat tubuh yang kerdil hanyut dihempas ombak.

Namun begitu jangan biarkan dirimu hanya menyumbangkan kagum pada mereka, hulurkan bantuan dan sumbangan agar mereka mempunyai tapak yang cukup kukuh andai tsunami menyerang mereka.

Oleh itu bangkit la wahai rakan-rakanku, Syiar Islam bukan saja memerlukan tubuh mereka malahan kita semua la yang patut menjadi tangan dan kaki mereka agar lengkap la satu badan yang dinamakan GENERASI PENCETUS REVOLUSI.

Ingatlah langkah yang kecil mampu menjadi besar, lego yang pendek mampu menjadi tinggi, dan jalan yang bengkok boleh diluruskan tetapi kita lah PEMULANYA..atas tu petikan daripada blog MEMADAM KOMPLIKASI. 

LINK ke blog mereka(memadam komplikasi)

Friday, 29 July 2011

Lelaki Itu Hebat..

Aku seorang wanita yang kompleks. Kadang-kadang aku tak terkecuali bercakap tentang sifat lelaki(yang buruk2 such as ego,bajet bagus dan mcm2 lagi) tapi itu tak bermakna aku tak pernah cuba fahami mereka. Dunia ni penuh dengan persoalankan? Jadi bila aku mula faham beberapa persoalan tentang mereka, aku cuba menulis(kalau salah cepat2 bagi tahu,sebab aku bukan hebat sangat pasal laki ni).

Wahai wanita sifat lelaki ingin melindungi terlalu tinggi sampai sanggup biar diri mereka merana. Andai kata korang buat silap kemudian cari lelaki dan menangis-nangis minta tolong, aku berani jamin dorang sanggup mengaku salah bagi pihak korang(bergantung pd hubungan dan jenis kesalahan). Masa tu korang hanya mampu tengok je lelaki tu kena belasah dengan bapak korang. Bila timbul rasa bersalah korang pun mula la tunjuk simpati dan minta maaf kat dorang, tapi dengan gaya cool dorang cakap "tak pe,sikit je ni, tak sakit pun", padahal bila korang da blah, jalan pun dorang terpaksa dipapah.



Wahai wanita pernah tak korang kena tampar sampai pecah bibir atas tindakan bodoh korang yang terlalu ikut perasaan(time tu xsedar bila perasaan da TAK menguasai akal baru sedar yang korang da wat benda bodoh). Kalau tak pernah at least kena tengking sampai korang nangis. Bila air mata korang mengalir terus lelaki tu lupa yang korang ada buat salah dan mula fikir macam mana nak wat korang happy balik. Bila da happy sekali lagi korang akan rasa bersalah dan minta maaf tetapi sekali lagi dengan ikhlas dorang cakap "tak apa tapi lain kali jangan buat lagi tau?". Sedar tak time tu perbuatan dengan akibat yang korang terima langsung tak adil, tak seimbang dan tak setimpal dengan kesalahan korang?

Wahai wanita, pernah tak bila korang luka tiba-tiba je lelaki di samping korang jadi panik. Sampai baju baru berjenama pun dorang sanggup korbankan untuk pastikan darah korang yang seciput tu tak terus mengalir? Lepas tu korang pun cakap "Tak pe lah, sikit je pun ni, pakai tisu aje la. Nanti kotor baju tu". Lalu dengan tegas dorang jawab "Sikit ape ni sampai berdarah, Tu la lain kali hati-hati la sikit, baju ni rosak pun tak apa, boleh beli lain, tapi kalau jadi apa-apa kat kamu ingat boleh cari ganti ke?". Korang pun senyum terharu tanpa sedar yang baju mungkin hadiah hari jadi daripada mak dia (entah-entah korang pun tak ingat birthday dorang).



Jangan salahkan mereka jika terlalu tegas, jangan salahkan mereka jika selalu sibuk bekerja,jangan salahkan mereka jika terlalu mengongkong,jangan salahkan mereka jika suka sangat suruh korang berhias, dan jangan salahkan mereka jika mereka sedang menjadi seorang lelaki dalam hidup kamu.

Mereka tegas untuk mendidik, bukankah semua wanita mendambakan suami yang mampu memimpin ke arah jalan yang lurus? Jadi kenapa dilawan kata-kata mereka apabila menyuruhmu menutup aurat, solat serta puasa? Lelaki yang bijak tahu tahap ketegasan yang diperlukan untuk meluruskan rusuknya yang bengkok(kalau tak nak lelaki yang tegas sampai tahap memukul pilih baik-baik,biar cerewet sedikit asalkan hidup selamat) Kamu tu hak mereka tau, untuk jaga kamu daripada api neraka mereka sanggup buat apa saja. Oleh itu, hormati dan taatilah ketegasan itu.

Mereka sibuk kerana tak mampu melihat dirimu kelaparan di rumah. Sifat bertanggungjawab mereka telah memaksa mereka untuk menjaga kebajikanmu. Malah untuk dirimu mereka lebih rela memilih kelaparan demi memastikan kamu kekenyangan. Tahukah kamu lelaki mampu untuk menangis sambil tersenyum puas dalam hati hanya kerana melihat dirimu kenyang dengan wang hasil titik peluh mereka(perasaan tu cuma lelaki je yang faham). Kerana itu, bersyukurlah dengan apa yang mereka berikan, jangan kamu membebankan mereka dengan meminta-minta barang-barang yang merepek(semata-mata nak lawan dengan jiran sebelah rumah).



Mereka mengongkong kerana bimbang. Mereka sebenarnya faham yang wanita ni lembut fizikal serta hatinya maka kamu lebih mudah terpengaruh(kerana banyak guna perasaan berbanding akal). Oleh sebab sibuk cari rezeki mereka tak mampu nak temani kamu kesana kemari(kalau dorang mampu aku jamin dorang siap jadi bodyguard lagi kat sisi korang) tambah-tambah lagi dengan situasi dunia kini yang terlalu kronik. Jadi pendekatan paling mudah yang boleh diambil ialah mengawal pergerakanmu. Oleh itu, berbanggalah kerana masih ada yang mahu melindungi dirimu.

" Awak ni kalau depan saya cubalah lawa-lawa sikit. Ni tak, benda putih bertepek-tepek kat muka."

Bila dengar ayat ni pemikiran wanita yang kompleks automatik pikir yang lelaki tu da tak sayang kita,time bercinta beriya-iya kata terima seadanya, sekarang sibuk suh lawa-lawa kan? Tak kurang juga ada lelaki yang sanggup hantar isteri dorang pegi salon..haha memang bikin hati panas je ek?

Wahai wanita,ingatlah lelaki ni terlalu lurus. Apabila mereka suruh berhias bukan kerana mereka da tak minat pada kamu tapi sebenarnya mereka memang nak kamu berhias, dorang ni cakap tak pandai lapik tau tak? Sebenarnya dorang nak korang lawa-lawa untuk dorang, seorang isteri da diibaratkan macam bidadari dunia tahu? Dan kaum lelaki ni selalu nak satu-satunya bidadari yang mereka miliki tu sentiasa sejuk mata dipandang kerana kamu la satu-satunya wanita yang mereka mampu pandang dengan penuh kasih sayang yang halal. Jadi berbanggalah dengan statusmu lalu berhiaslah untuk yang halal bagimu.



Pada pendapat aku, seorang wanita tak layak cakap "aku menyesal mengenali kau" pada lelaki(mestilah lelaki yang baik, yang tak baik terkecuali huhu). Sungguh!! Tanpa kau sedari banyak dah insan bernama lelaki ni berkorban untukmu. Salahkah apa yang aku telah utarakan? Teruskan membaca dan berfikir ok?

Bukankah bapamu telah menghambat dirimu atas kesalahan bodohmu?(sama macam tadi at least kena tengking sampai nangis). Bukankah bapamu juga yang sering termenung sejenak kerana puas melihat kamu makan dengan sangat gelojoh hingga lupa nak pelawa dia makan sekali? Bukankan abang mu yang telah merelakan dirimu dipukul ayah demi menyembunyikan kesilapan mu? Bukankah suami mu yang sanggup mongotori pakaiannya lalu tergesa-gesa mendukungmu apabila melihat setitik darahmu mengalir akibat terjatuh ketika sarat mengandung? Dan bukankah suamimu juga yang sanggup pulang awal meninggalkan ofisnya yang terdiri daripada wanita seksi meksi semata-mata untuk menatap wajah lembut mu?


Jika jawapan mu ya atau bakal menjawab ya untuk soalan-soalan diatas (memandangkn ade antara yg korang budak2 lagi so kne pilih bakal la sebab belum bersuami kan? =P ) maka hormatilah mereka, taatilah perintahnya serta hargai mereka selagi hayat mereka dikandung badan. Tanggungjawab mereka berat jadi aku harap kamu bantulah mereka, aku tak nak dengarlah kes pelik-pelik berkaitan wanita mengkhianati lelaki terutamanya suami isteri yang nampak makin aktif sekarang ni, korang kalau betul-betul nak tahu perasaan lelaki, tengok anak mata mereka ketika marah atau sedih, sebab biasanya korang akan nampak 1benda je, iaitu RISAU. Mereka terlalu risaukan kamu. faham tak? Pada insan bernama lelaki pula ingatlah tugas mu memang berat tetapi kamu perlu berbangga kerana Allah dah pilih kamu khas untuk jadi lelaki. Semua ini kerana kamu sudah cukup hebat untuk menjadi seorang lelaki. Maka yakinlah bahawa kamu tidak pernah keseorangan.

Surat Buat Mu Wahai Adam

Wanita itu memang rumit..terlalu rumit untuk difahami,terlalu sukar dijelaskan kerana lumrah mereka lebih kompleks berbanding lelaki. Tak seperti lelaki yang terlalu mudah fikirannya,terlalu lurus untuk difahami tetapi lelaki fitrahnya lebih pintar. Tapi akibat kelurusan dan mudahnya fikiran mereka adakalanya gagal memahami fikiran wanita ini.




Wanita memang kompleks, apabila tersentuh mereka katakan tidak, apabila sedih mereka menangis. Air mata memang popular di kalangan wanita tetapi ramai yang tidak sedar air mata itu mengalir kerana tabahnya hati wanita, air mata itu untuk melepaskan beban di hatinya. Tahukah kamu walaupun wanita mudah mengalirkan air mata di depanmu tetapi sebenarnya jika kamu memerhati wanita disekelilingmu baik-baik kamu tak kan mampu melihat wanita mengalirkan air matanya di depan sembarangan orang kerana wanita mementingkan harga dirinya.

Wanita itu memang rumit, apabila mereka terasa hati mereka akan mula merepek kononnya tak mahu ini,tak mahu itu tapi dalam hati sebenarnya mahu(konon merajuk la tu). Tapi sebagai lelaki kamu jangan tertipu dengan mainan kata-katanya,tunggu dan sabar sampai hatinya stabil dan tanya semula tentang keinginannya tadi. Kalau rasa tak mampu kerana nak jaga ego. Ambil langkah diam kan diri bila da selesai baru pujuk. Jangan malu nak pujuk wanita, tidakkah kamu mahu wanita yang mahal harga dirinya?


Apabila wanita menangis jangan sekali2 kamu meninggalkannya sendirian kerana itu adalah bahagian yang paling lemah dalam saat hidupnya. Sekali lelaki lain memahami dan memujuknya, sudah pasti kamu akan menyesal seumur hidup kerana lumrah wanita akan terhutang budi seumur hidup pada orang yang sanggup mendengar keluhannya sehingga dia ketawa. Saat itu bayangan kamu hanya mengganggu kotak fikirannya.

Apabila wanita marah pada lelaki, marahnya biasanya terdiri kepada 3 sebab, yang pertama kamu menyalahkan dirinya atas kesalahan yang dia tidak lakukan, yang kedua kamu melakukan kesalahan dan yang ketiga dia bersalah tapi tak mahu mengakuinya. Lelaki terkenal dengan kata-kata manis bukan? Kenapa tidak gunakan kehebatan mu pada waktu-waktu sebegini? InsyaAllah semua marah akan reda, semua kesilapan akan terungkai, dan pergaduhan dapat dielakkan. Tips rendahkan ego dan sabar sebentar hingga marahnya reda lepas tu kalau kamu nak marah, marah la kerana pada saat itu wanita cuma akan meminta maaf padamu(jika dia bersalah).



Malangnya di sini ingin dimaklumkan lumrah wanita mudah bosan, selagi komitmennya tidak mantap, jangan lah kamu mendekati mereka kerana kelak diri merana bila dapat tahu wanita itu main kayu tiga(sebab tu jangan couple awal2 ni,huhu). Bagi yang setia jangan dipermainkan perasaan mereka kerana sekali dipermainkan dendam kesumat di hati mereka akan membinasakan lelaki yang seterusnya (senang cerita da jumpa wanita yang baik cepat-cepat la nikah, kan senang?).

Lumrah wanita itu memilih,adakalanya mereka bijak menjalankan ujian padamu tanpa sedar. Untuk menilai kemampuan agamamu, zahir serta batinmu(means blh tahan godaan dunia semua wanita xnak dimadukan, kalau boleh la..). Jika kamu gagal janganlah menyalahkan mereka, bukankah mereka ada hak untuk memilih tetapi jika kamu diberi peluang, hargai dan majukanlah dirimu. Jika dia sendiri yang gagal dalam ujianmu ketahuilah dirinya tercipta dari rusukmu yang bengkok, berlembutlah agar ia lurus, jangan berkasar, bimbang ia patah lalu menjadi lebih teruk pula.



Wanita itu istimewa jadi jangan dirosakkan, hargailah dia seadanya, cuba fahaminya isi hatinya, lihat kedalam matanya tidakkah kamu menemui bakal-bakal hiasan dunia yang paling indah? Merekalah bakal-bakal isteri solehah serta ibu mithali buat anak-anakmu. Maka terpulang kepadamu membentuknya ke syurga mahupun neraka, jangan biar mereka jatuh seorang diri. Tidak kira jika mereka ibu kamu, kakak, adik mahupun isterimu. Kamu dilahirkan lebih pintar maka galaslah tanggungjawab mu dengan bijak dan berani, lalu pimpinlah mereka menghadapi dunia yang kotor ini.

Wahai kaum Adam terletak di tangan mu lah arah tuju hidup wanita ini, hanya kamu yang dapat menyelamatkan mereka, hanya keindahan kata-katamu mampu melembutkan hati mereka dan hanya didikan mu dapat membentuk peribadi mereka. Jadi berhenti mencaci mereka, dengarlah rintihan hati mereka yang kehausan belaian lembut kasih Islami yang dahulunya pernah menyelamatkan mereka daripada kejahilan penduduk dunia.



Wahai ayah, didik anak perempuan mu, wahai abang temani langkah adik perempuan mu, wahai adik perhatikan tindak tanduk kakakmu, wahai suami semai lah benih cinta pada isterimu agar wanita disekelilingmu sekali lagi mampu melangkah sebagai muslimah yang disanjungi kerana akhlaknya yang selaras dengan kehendak Ilahi.

Thursday, 28 July 2011

PELACUR LAGI TINGGI DARJATNYA TAU!!

Tadi aku baca kira macam discussion sahabat-sahabat kat Ilmu Infinity. Topik mereka ni tentang pelacur. Jadi pada readers sekalian apa pendapat korang tentang pelacur ni?(ulang balik soalan Wafiy Azman)

Jawapan yang mungkin diutarakan :

1. jijik.
2. jangan dekat takut nanti terpengaruh.
3. mungkin boleh berubah.
4. mungkin dorang terpaksa sebab terdesak nak cari duit.
5. banyak lagi kerja halal yang dorang boleh buat kenapa pilih jalan mudah?
6. kalau da jahat, jahat jugak.
7. sape la yang sanggup beristerikan dorang?
8. macam-macam lagi la(blur sebab ak kan baik so xtau la nak ckp pe hahaha,perasan tol!!)



Jawapan aku?

Tiap manusia ada masalah masing-masing. Tak ada siapa yang melakukan kesilapan secara sengaja. Ada gak yang tak sengaja terikut hawa nafsu. Siapa kita nak judge dorang? Siapa kita nak hukum dorang? bukan ke dorang sehabat kita jadi kenapa kita tak tolong? Dan persoalan yang nak dibincang kat sini ialah mana aku tau taraf pesalah-pesalah seperti pelacur ni mempunyai darjat lagi tinggi?

Yes, aku memang setuju yang taraf pelacur boleh jd lagi tinggi berbanding taraf kebanyakkan orang biasa tetapi ini hanya bolah terjadi hanya jika mereka bertaubat. Tapi kenapa aku cakap lagi tinggi daripada orang biasa? Patutnya orang biasa lagi baik sebab dorang tak pernah melacur atau at least orang biasa tau jaga maruah dorang. Tak macam pelacur, tak ada otak sampaikan maruah pun nak dijaja-jaja.

Sebab wanita sekarang tak sehebat dulu. Wanita sekarang terlalu murah, abang2 sayang(sayang la sangat) merengek sikit da mula la menggatal. Sekurang-kurangnya pelacur tu tau gak nak kena kan harga mahal-mahal berbanding perempuan lain yang cuma fikir nafsu dan persembahkan mahkota diri secara percuma.


Jadi sekarang salah ke kalau aku cakap pelacur yang bertaubat lagi bagus daripada wanita biasa? But of course la its depend on iman individu tu sendiri. Islam sekarang kan da semakin asing oleh itu golongan yang asalnya asing daripada pengertian agama Islam itu la yang kini lebih menghayati agama Islam yang semakin asing bagi umat yang memang kenal Islam ni. Sebab apabila dorang dapat peluang mengenali dan menghayati agama Allah ni dorang rasa bertuah sebab diselamatkan daripada kejahilan.

Korang kena ingat apabila korang dilahirkan dalam keluarga yang memang ada menerapkan didikan Islam pada korang, korang semua sebenarnya amat bertuah. Lahir-lahir je da diselamatkan daripada agama yang salah,penyembahan berhala dan pemakanan yang haram. Tapi cuba kau tengok kau bukan makin ramai yang tau bersyukur malah makin ramai pula yang membanggakan amalan agama lain.





Ok, its fine kalau korang kata manusia sentiasa lupa dan buat silap tapi ingat korang masih tak ada hak nak benci,jijik,maki atau memulaukan orang-orang yang da silap langkah macam para pelacur kat Chow Kit tu. Kalau korang buat silap mesti korang nak peluang dimaafkan kan? macam tu jugak dorang, kalau bukan kita yang bantu dorang siapa lagi?bak kata Mior Syabab kita mesti benci maksiat bukan perilakunya. Korang tak kan mampu memahami kesukaran orang yang nak berubah jadi stop tambah beban dorang lagi ok semua?

Ok cukup-cukup la tu kita akhiri entry ni dengan berhenti membenci pelacur tetapi bantulah dorang dengan cara at least bagi dorang peluang terutamanya yang tengah nak berubah jangan dipulaukan malahan kita patut sokong, kalau dorang perlukan kerja dan kebetulan korang memang nak guna pekerja apa salahnya offer kat dorang? InsyaAllah korang da berjaya topup pahala kat situ sebab bantu dorang melakukan penghijrahan positif dalam hidup dorang(sampai mati dorang akan ingat,percayalah!!) =D

Sunday, 24 July 2011

Interview gila aku..

Kejadian ni berlaku pada temu duga medsi yang lepas di UITM Shah Alam (fakulti pendidikan) Takut gila sebab aku tak pernah pergi temuduga.


Aku : tok tok tok..(ketuk pintu dulu sambil bikin suspen kat korang hahaha)
Penemu duga : Masuk.
Aku : Assalamualaikum dan salam sejahtera puan,tuan.
Penemu duga : Waa’laikumsalam,sila duduk.
Aku : Terima kasih.
Penemu duga : Jadi cik Rafiqah Shahira(bukan nama sebenar huhu) kenapa anda memilih mata pelajaran ini sedangkan pelajar-pelajar lain berebut untuk memohon mata pelajaran seperti matematik,perniagaan dan yang selaras dengannya?(Aku apply pendidikan sains rumah tangga)
Aku : Pertama sekali, saya memilihnya atas dasar minat untuk mengajar tidak kira mata pelajaran apa sekalipun,selagi ia berkaitan dengan perkongsian ilmu tentu saya menyukainya. Sebab kedua, saya ingin membuka mata anak muda zaman kini terutamanya wanita agar mereka sedar bahawa untuk berjaya dalam pekerjaan mereka tidak perlu mengikut jejak lelaki 100% dengan cara bekerja seperti lelaki. Ini kerana, seperti yang kita tahu ramai wanita kini lebih cenderung untuk memonopoli bidang yang dahulunya hanya di kuasai oleh lelaki. Jadi subjek yang saya pilih ni sudah tentu untuk menarik minat wanita kearah sifat semula jadi mereka iaitu dalam masakan,jahitan,andaman dan yang berkaitan kerana bidang ini. Kerana bidang ini nampaknya mula didominasi pula oleh kaum lelaki. Saya harap jalan yang saya pilih mampu mengembalikan fitrah sifat manusia pada asalnya semula. Jika lelaki yang bergiat dalam fesyen boleh berjaya contohnya Rizalman, Michael Ong dan Jimmy Choo, bidang masakan seprti Chef Wan dan Chef Ismail mampu untuk terkenal, mengapa tidak kaum hawa menguasainya semula dan berjaya dalam bidang-bidang ini sedangkan fitrah dan jiwa mereka sebenarnya lebih dekat dengan bidang sebegini? Begitu juga dengan jawatan yang dipegang oleh Zety Aziz sebagai gabenor Bank Negara boleh dipimpin dengan jayanya sudah tentu kaum Adam yang lahir dengan sifat kepimpinan dan IQ yang tinggi juga boleh menjayakannya.
Penemu duga : (Mereka tanya soalan yang sama berulang kali mungkin sebab mereka tak puas hati dengan jawapan aku. Oleh sebab aku mula buntu dan geram jadi aku pun jawab…)
Aku : Saya tak boleh nak apply mata pelajaran yang lain sebab peruntukan yang diberi oleh pihak upu kepada saya cuma subjek ni, pengiklanan, psikologi (iaitu pilihan kedua upu aku), dan yang berkaitan dengan komputer.(Jawab dengan nada geram dan terdesak sebab da tak tau nak jawab apa,asalkan dapat jadi cikgu,huhu =p … Lagipun cuma dua subjek ni dekat area Selangor,yang lain tu Perak. Jadi tak mahu duduk jauh-jauh daripada family walaupun memang disuruh apply jauh-jauh)
(Penemu duga terdiam dan mereka pula kena terpinga-pinga cari soalan lain untuk aku)
(Tak lama kemudian mereka tanya kenapa aku letak sains rumah tangga sebagai pilihan pertama dan psikologi sebagai pilihan kedua. Aku jawab yang insyaAllah aku lebih berbakat dalam mengajar berbanding menasihati sebab kalau aku dengar masalah orang aku lebih terdorong untuk mendengar berbanding nak menasihati dia,kalau dia minta pendapat baru aku bagi pendapat. Malangnya mereka tak puas hati jugak dan asyik tanya soalan yang sama. Oleh sebab aku da tak ada idea jadi aku pun jawab dengan jawapan yang sama sahaja huhu,lagipun time tu hati da macam nak meletup kena interview buat kali pertama)
Then, tiba-tiba perkara yang tak disangka langsung berlaku.
Penemu duga : Did you have any experienced in cooking?
Aku : No, but I do cook at home for my family.(jawab dengan hentam segala the law of grammar yang ada hahaha)
Penemu duga : Can you tell us one of dishes that you cook?
Aku : Wait, should I answer it in English?
Penemu duga : Yes. (adus aku da dapat rasakan interview ni akan jadi makin teruk)
Aku : Well, I’m good in Ayam Masak Kicap.(BM pun BM la tu kan kata nama khas.hehe)



Penemu duga : Can you tell us how to cook it?(huh mati ni)
Aku : Firstly, we have to put onion, garlic, serai and ginger.(penemu duga da start tahan-tahan senyum. Memang siot je aku rasa time tu)
Penemu duga : You put it in what? In a pot?
Aku : No, pot only for something with soup.(penemu duga angguk-angguk sambil gelak sebab aku bagi tau dorang benda yang satu dunia da tau) You have to put it in a aaaaaaaaaaa.. I don’t know the name of that thing, that thing,erm.. that thing,ermmm.(sambil buat gaya kuali. Cukup untuk dorang gelakkan aku tau,sedeyh aku.. =( ) Can I just tell the procedure in BM?
Penemu duga : No. (aku da tak keruan. Ya Allah,apakah yang patut ku lakukan?bisikku dalam hati yang resah.Tak lama kemudian mereka cakap..) Its ok, just list all the ingredient that you use.(fuh lega da sikit)
Aku : Ok,there are onion,garlic,serai,ginger,oil,chilli,oyster sauce and of course chicken(bangga gila!! Huhu.. sambil fikir apa lagi yang kurang)
Tiba-tiba…
Penemu duga : How about soy sauce?
Aku : Oh no, I did not use soy sauce while cook Ayam Masak Kicap.
(ketiga-tiga panel temuduga tu gelak sakan bila dengar jawapan aku, ”huh ape la yang seronok sangat?” pikir aku)
Penemu duga : Jadi kamu tak guna kicap la masa masak Ayam Masak Kicap tu?
Apa lagi? Aku tepuk dahi kat situ juga dan join penemuduga tu gelak. Aku cuba jelaskan tapi mereka angkat tangan tanda faham dengan situasi aku. Kemudian mereka cakap kat aku yang aku da boleh keluar. Tapi bila aku nak keluar sempat lagi salah seorang daripada mereka panggil dan cakap “Cik Rafiqah,serai dalam English ialah lemon grass ye.” Aku gelak lagi dan cakap thank you pada mereka.
Hahahahahahahahahahahahahahahaha..!!!!
Aku lah satu-satunya pelajar yang keluar daripada bilik tu dengan ketawa dan aku rasa peluang aku macam tipis je nak lulus medsi ni(tapi boleh cover hati aku yang gundah ni sebab aku gelak tak habis-habis). Kini aku dapat course Bachelor(Pendidikan Sains Rumah Tangga) di UPM. AHHHHHHHH happy sangat-sangat thanks kat mereka yang telah menemu duga aku dan menyebabkan aku lulus Medsi.

TUHAN ITU WUJUD KE?

Seorang atheist yang juga professor falsafah bercerita dalam kuliahnya mengenai masalah yang dihadapi oleh sains berkenaan dengan Tuhan. Dia meminta seorang pelajarnya bangun dan beliau bertanya…



Prof: Kamu percayakan Tuha...n?
Pelajar: Sudah semestinya professor.
Prof: Adakah Tuhan itu baik?
Pelajar: Ya
Prof: Adakah Tuhan itu amat berkuasa?
Pelajar: Ya
Prof: Saudara saya meninggal kerana kanser walaupun dia berdoa kepada Tuhan agar dia boleh sembuh. Kebanyakan kita akan cuba membantu mereka yang sedang sakit tetapi Tuhan tidak. Jadi macamana Tuhan itu baik? Hmmm?
(Pelajar berdiam diri)
Prof: Kamu tidak boleh menjawabnya ya? Mari kita teruskan lagi anak muda. Adakah Tuhan baik?
Pelajar: Ya.
Prof: Adakah syaitan baik?
Pelajar: Tidak.
Prof: Siapa yang mencipta syaitan?
Pelajar: Tuhan.
Prof: Tepat sekali, beritahu saya anak muda, wujudkah kejahatan didunia ini?
Pelajar: Ya.
Prof: Kejahatan ada dimana-mana bukan? Dan Tuhan mencipta semuanya, betul?
Pelajar: Ya.
Prof: Jadi siapa yang mencipta kejahatan?

(Pelajar tidak menjawab)

Prof: Bukankah terdapat penyakit? Keruntuhan moral? Kebencian? Keburukan? Semua perkara yang dasyat ini wujud didunia ini bukan?
Pelajar: Ya professor.
Prof: Siapa yang menciptanya?

(Pelajar tiada jawapan untuknya)

Prof: Science menyatakan yang kamu ada 5 deria untuk mengenalpasti dan melihat dunia disekeliling kamu, beritahu saya anak muda, pernahkah kamu melihat Tuhan?
Student: Tidak pernah professor.
Prof: Sila beritahu jika kamu pernah mendengar akan Tuhan itu?
Pelajar: Tidak pernah professor.
Prof: Pernahkah kamu perasankan akan Tuhan itu? rasaiNya, menghiduNya? Adakah pada kamu itu apa-apa deria yang boleh membuat kamu kenal akan Tuhan itu?
Pelajar: Tiada professor, saya tidak pernah mengalaminya.

Prof: Dan kamu masih percayakan Tuhan itu?
Pelajar: Ya professor.
Prof: Berdasarkan kepada pemerhatian, pada kajian, pada suatu yang boleh didemonstrasikan, sains menyatakan yang Tuhan itu tidak wujud. Apa pendapat kamu mengenainya?
Pelajar: Saya tidak boleh berkata apa2 professor, saya hanya ada kepercayaan dan keimanan kepada Tuhan itu sendiri.
Prof: Ya.. percaya.. iman, itulah dia masalah yang dihadapi oleh sains.

(Pelajar termenung dan berfikir lantas bersuara..)



Pelajar: Professor, wujudkan apa yang dipanggil panas?
Prof: Ya.
Pelajar: Dan juga apa yang dipanggil sejuk?
Prof: Ya.
Pelajar: Tidak professor, tidak ada sebenarnya apa yang di panggil sejuk itu.

(Semua didalam dewan kuliah terdiam)

Pelajar: Professor, kita boleh ada banyak haba kepanasan, panas yang teramat sangat, yang sedikit atau pun tiada kepanasan. Sebenarnya kita tiada apa yang dipanggil sejuk. Kita boleh mencapai 458 darjah dibawah takat beku tetapi kita tidak boleh pergi rendah daripada itu. Sebenarnya tiada apa yang dipanggil sejuk. Kepanasan itu adalah tenaga, sejuk bukanlah lawan kepada panas, hanya ketiadaan panas itu sendiri.

(Dewan kuliah menjadi sunyi sepi)

Pelajar: Bagaimana pula dengan kegelapan? Adakah wujud apa yang dipanggil gelap itu?
Professor: Apalah malam jika tiada kegelapan?
Pelajar: Sekali lagi professor silap. Kegelapan hanyalah ketiadaan sesuatu. Kita boleh ada cahaya yang malap, cahaya normal, cahaya terang, cahaya berkilau… tetapi jika kita tiada cahaya, itu yang dipanggil kegelapan. Realitinya "gelap" itu tidak wujud. Kita tidak boleh membuatkan gelap itu menjadi semakin bertambah gelap bukan?
Prof: Jadi apa sebenar yang kamu ingin sampaikan disini?
Pelajar: Apa yang saya ingin nyatakan adalah, falsafah professor itu salah.
Prof: Salah? Bolehkah kamu jelaskannya?

Pelajar: Profesor membuat perhitungan menggunakan konsep yang berlawan, antara hidup dan mati, Tuhan yang baik dan tidak. Professor melihat konsep ketuhanan itu pada suatu yang nyata, sesuatu yang boleh kita ukur. Professor, sains masih tidak boleh menjelaskan dari mana datangya "roh atau nyawa" dan apakah "minda" atau "fikiran" itu sendiri. Sains menggunakan elektrik dan magnetism tetapi ianya suatu yang tidak kelihatan dan nyata, malah kita masih tidak memahaminya secara keseluruhan. Untuk melihat mati itu sebagai lawan kepada kepada hidup adalah sesuatu yang tidak tepat kerana sebenarnya mati tidak wujud sebagai suatu bentuk yang nyata. Mati itu bukan lawan kepada hidup, mati hanyalah ketiadaan apa yang memberi kehidupan itu sendiri iaitu nyawa. Sekarang beritahu saya professor, adakah kamu mengajar bahawa manusia asalnya dari monyet?
Prof: Jika kamu rujuk kepada proses evolusi semulajadi, ya.
Pelajar: Pernahkah professor melihat evolusi itu sendiri?

(Professor menggeleng kepala dan tersenyum kerana mula merasakan perbincangan ini semakin hebat)

Pelajar: Disebabkan tiada siapa pernah melihat proses evolusi itu sendiri sedang berjalan dan tidak boleh membuktikan yang ianya adalah suatu proses yang berlaku secara berterusan, adakah professor mengajar pendapat professor sahaja? Adakah professor saintis atau penceramah?

(Dewan kuliah menjadi gempar)

Pelajar: Ada tak sesiapa didalam dewan ini pernah melihat otak professor?
(Pelajar lain tertawa)
Pelajar: Ada tak sesiapa yang perasan akan otak professor itu? Rasainya, menghidunya? Saya pasti tiada siapa yang pernah berbuat demikian… jadi berdasarkan kepada pemerhatian, pada kajian, pada suatu yang boleh didemonstrasikan, sains menyatakan yang otak professor tidak wujud. Maaf saya katakan, bagaimana kami semua boleh percayakan kuliah2 professor selama ini?

(Seluruh dewan menjadi senyap.. Professor merenung lama kepada pelajar tersebut)

Prof: Saya rasa kamu semua hanya perlu percayakan kepadanya.
Pelajar: Itulah dia professor, hubungan antara manusia dan Tuhan adalah kepercayaan dan keimanannya dan itulah yang membuatkan kita dan seluruh alam ini hidup dan berfungsi sepertinya. pikir2lah...